miercuri, 3 octombrie 2018

Specii de plante Natura 2000


Plante inferioare



In Formularul tip al Sitului Stânca Tohani nu sunt incluse specii de plante inferioare de interes comunitar şi nici nu au facut obiectul cercetãrilor în cursul elaborãrii Planului de management.

 
Licheni pe stancarie calcaroasa

Plante superioare



In zonă este prezentă specia Echium russicum, specie de interes comunitar listatã în Formularul tip Natura 2000 al sitului.

Echium russicum Gmelin (E. maculatum L, E. rubrum Jacq.) Fam. Boraginaceae. 

Echium russicum este un element ponto-panonic cu răspândire generală în Austria, Peninsula Balcanică, România, Ucraina şi Rusia de sud. În  ţara noastră planta este relativ răspândită în toate regiunile, fiind mai frecventă în pajiştile moderat xerofile din sud şi est. Planta nu este bună furajeră şi nu este consumată de animale datorită perilor rigizi de pe tulpină şi frunze.

În zona Sitului Stânca Tohani, Echium russicum este mai puţin răspândită, fiind identificate în numai 14 exemplare, în pajiştea de Poa angustifolia din şaua dintre dealurile Duşmăneasa şi Strehanu, în habitatul Natura 2000 6510 Fâneţe de joasă altitudine (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis) [Lowland hay meadows (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis)] Planta este vulnerabilă în pajiştile intens păşunate ceea ce nu este cazul în Situl Stânca Tohani. Specia este prezentă în puţine exemplare şi vegetează în cadrul asociaţiei Cynodonti-Poetum angustifoliae.

 
Echium russicum-capul sarpelui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem aici sa va ascultam opiniile. Va rugam sa comentati!