miercuri, 3 octombrie 2018

Procesul de elaborare a planului de management


Procesul parcurs pentru elaborarea planului de management al Sitului Stânca Tohani a presupus, ca etape intercorelate, evaluarea detaliată a biodiversității sitului și elaborarea propriu-zisă a planului de management.
Etapa de evaluare a biodiversității sitului, centrată pe specia și habitatele  de interes comunitar, a făcut obiectul realizării unui studiu științific detaliat care stă la baza elaborarii Planului de management pentru Situl Stânca Tohani.
Etapa de elaborare a inclus analiza și consultarea factorilor interesați, precum și stabilirea finalităților, a scopului și obiectivelor, măsurilor/activităților, resurselor, monitorizării planului de management.


La elaborarea planului s-au luat în considerare o serie de principii care urmăresc trasarea unor linii generale pe care se va sprijini acţiunea de implementare a planului de management.
a)Principiul opiniei generale unitare;
b)Principiul dezvoltării durabile, ameliorării calităţii vieţii şi asigurării coerenţei managementului;
c)Principiul conservarii şi valorificãrii calităţii mediilor naturale;
d)Principiul armonizãrii regulamentelor locale de urbanism şi a planurilor de amenajare a teritoriului cu obiectivele planului de management;
e)Principiul încurajãrii ecoturismului;
g)Principiul respectării autonomiei locale;
g)Principiul precauţiei şi transparenţei în luarea deciziei;
h)Principiul conservării diversităţii biologice;
i)Principiul integrării şi informării populaţiei în acţiunile desfăşurate;
j)Principiul ameliorării şi refacerii ecosistemelor şi peisajelor degradate;
k)Principiul corelării acţiunilor cu situaţia reală şi aplicarea de măsuri de către organismele competente;

Planul de management a fost elaborat prin participarea unui grup de lucru consultativ, constituit din reprezentanți nominalizați ai instituțiilor care au interese pe raza ariei protejate. Instituțiile participante la realizarea Planului de management sunt: Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, Muzeul Judetean de Științele Naturii Prahova, Direcția Silvică Prahova, Consiliul Județean Prahova, Primãria Gura Vadului, Primãria Mizil, Prefectura Prahova, Garda Naţionalã de Mediu-CJ Prahova.

In elaborarea Planului de management au fost parcurse urmãtoarele faze :
a) Delimitarea problemelor actuale şi potenţiale din Situl Stânca Tohani ;
b) Stabilirea direcţiilor prioritare ale planului de management ;
c)Identificarea obiectivelor şi acţiunilor planului de management pe domenii prioritare, planificarea şi identificarea posibilelor surse de finanţare ;
d)Identificarea şi implicarea principalilor administratori/proprietari în procesul de administrare a terenurilor suprapuse sitului ;
e)Planificarea resurselor şi a bugetului - angajamentul bugetar pentru exercitarea custodiei sitului:


Planul de management pentru Situl Stânca Tohani a fost dezbătut în cadrul unor întâlniri ale grupului de lucru cu factorii interesaţi. După dezbaterile publice asupra Planului de management, opiniile pertinente au fost integrate în versiunea finală. Participarea publicului în realizarea planului de management este permanentă.

Istoricul revizuirilor şi modificărilor planului de management

Prezentul Plan de management reprezintã primul document de acest tip întocmit pentru aceastã arie naturalã protejatã. Cu excepţia prevederilor din amenajamentul silvic şi a restricţiilor de construire menţionate în Planul Urbanistic General al comunei Gura Vadului, nu a existat nici o tentativã de administrare în spiritul conservãrii speciilor şi habitatelor identificate în acest perimetru.
Revizuirea planului de management al Sitului Stânca Tohani  se va face la 5 ani de la aprobarea acestuia.

Procedura de modificare şi actualizare a planului de management

Pentru cursivitatea și funcționalitatea planului de management este necesară corelarea continuă a acțiunilor și intervențiilor antropice din zona limitrofă a ariei protejate, cu acțiunile ce vizează strict aria protejată. În acest sens planul de management al Sitului Stânca Tohani  este realizat de o manieră flexibilă, în special datorită fenomenelor naturale și antropice, care afectează anual suprafeţe mai mari sau mai mici, acestea putând determina modificări care obligă la reconsiderarea măsurilor de conservare a biodiversităţii și a resurselor naturale.
Planul de management cuprinde unele prevederi care iau în considerare, pe cât posibil, factorii ce ar putea schimba situaţia actuală, permiţând astfel o flexibilitate în luarea deciziilor, fără a compromite obiectivul principal, acela de conservare a mediului natural. Planurile detaliate (rapoarte) de acţiune se elaborează anual de custode, având la bază prevederile planului de management, ţinându-se cont şi de situaţia curentă de pe raza ariei protejate.
Competenţa aprobării acestor modificări în planul de management revine:
a) Ministerului Mediului şi Schimbãrilor Climatice– atunci când se impun schimbări la nivel de obiective / acţiuni sau la nivelul regulamentului de funcţionare;
b) Custodelui – dacă modificările se referă la planificarea anuală a activităţilor şi alocarea fondurilor.



Procedura de implementare a planului de management

Responsabilitatea implementãrii planului de management revine custodelui sitului, pe baza unui plan anual de activitãţi ce vor fi realizate cu finanţare din partea autoritãţii centrale pentru protecţia mediului, prin depunerea unor cereri de finanţare din fonduri europene, prin voluntariat cu participarea ONG-urilor şi elevilor, prin sponsorizãri externe. In planul anual de activitãţi vor fi cuprinse acele acţiuni a cãror necesitate rezultã din monitorizarea factorilor de mediu şi evaluarea stãrii de conservare a speciilor şi habitatelor, dar şi acţiuni restante din anul precedent, care nu au putut fi finalizate la timp sau demarate pe baza planului anterior. Planul anual de activitãţi este supus de cãtre custode consultãrii cu ceilalţi factori interesaţi, respectiv administratorii de terenuri din sit – Direcţia Silvicã Prahova şi Primãria Gura Vadului- sau cu proprietarii de terenuri din vecinãtate, dupã caz, obţinându-se punctul de vedere al acestora. Observaţiile factorilor interesaţi vor fi luate în considerare în stabilirea variantei finale a planului anual de activitãţi, asigurându-se astfel un consens de pãreri asupra acestuia.
In cazul în care se propun activitãţi ce vor fi implementate de cãtre alte entitãţi decât custodele sitului, acestea vor fi evaluate şi supravegheate direct de cãtre custode. Custodele sitului este responsabil de asigurarea unei bune colaborãri cu toate structurile administraţiei locale, precum şi cu alţi factori interesaţi în protejarea mediului, în vederea popularizãrii şi implementãrii activitãţilor anuale.
Anual sau ori de câte ori este necesar mãsurile prevãzute în planul de management sunt evaluate din punct de vedere al eficienţei, prin prisma obiectivelor generale şi specifice stabilite.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem aici sa va ascultam opiniile. Va rugam sa comentati!