joi, 4 octombrie 2018

Evaluarea statutului de conservare a speciilor


Specia Echium russicum – capul-şarpelui


Răspândire : Echium russicum J.F.Gmeli creşte pe anumite pajişti stepice în aproape toate zonele din România. Condițiile din sit au determinat apariția în șaua dintre dealurile Dușmănesa și Strehanu, în puține exemplare, a speciei Echium russicum, specie de interes european. Specia apare în cadrul habitatului Natura 2000 6510 Fâneţe de joasă altitudine (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis) [Lowland hay meadows (Alopecurus pratensis, Sanguisorba officinalis)] şi în habitatul naţional R3420 Pajiști vest-pontice de Poa bulbosa, Artemisia austriaca, Cynodon dactylon și Poa angustifolia.
Un prim pas important pentru păstrarea speciei Echium russicum este conservarea asociației și a habitatului în care aceasta se dezvoltă. Prima etapã ar putea fi înlăturarea tufişurilor în zonele de buruienării uscate, fânaţuri stepice.

Populaţia apare ca rară în fiecare sit din România, de 2-20 indivizi în siturile cercetate în ultimii ani. În Situl Stânca Tohani au fost identificate 14 exemplare.
Procesele staționale biotice și abiotice influențează dinamica habitatului în care vegeteazã specia.
Evaluarea statutului de conservare în sit: Specia este prezentă în Situl Stânca Tohani prin indivizi izolaţi răspândiţi în partea de sud-est unde panta este de 3-4 grade şi iarba înaltă. Specia este citatã ca specie vulnerabilă.  Prezența în număr  redus a  indivizilor acestei specii cu valoare sozologică mare,  pe suprafața  habitatelor din sit, constituie un argument în plus în favoarea adoptării unor măsuri specifice de conservare a speciei în cadrul asociațiilor și a habitatului.


Principalele amenințări la adresa stabilității populației speciei Echium russicum,  a asociațiilor și a habitatului unde specia vegeteazã sunt: păşunatul necontrolat,    împădurirea necontrolată efectuată în mod conştient de către om, grăbinduse astfel procesul de succesiune spre habitatul de păduri, turismul şi activitățile recreative necontrolate.
Statutul de conservare al speciei este nefavorabil.
Pe baza atributelor care definesc starea favorabilă de conservare şi a limitelor între care pot varia valorile acestora se va stabili atât un pachet de măsuri de management cât şi un plan de monitorizare.

SFC – atribut utilizat pentru estimarea stării de conservare
Atributul
Limitele acceptabile
Cantitativ

Extindere
Menținerea suprafeței actuale a habitatului în care este prezentă specia sau extinderea acesteia.
Compoziție
specifică

Bogăție
specifică
> 25 specii/25mp
Specii
edificatoare
Poa pratensis, Festuca pratensis
Artemisia austriaca, Cynodon dactylon, Poa bulbosa, Poa angustifolia.
Specii
caracteristice
Minimum 6 specii dintre următoarele:
Festuca pratensis, Alopecurus pratensis, Poa pratensis. Dactylis glomerata, Agropyron repens, Agrostis stolonifera, Alopecurus pratensis, Juncus effusus, Trifolium pratense. Lotus corniculatus, Trifolium repens, Ranunculus repens, Ranunculus acris, Carex hirta, Lysimachia nummularia, Potentilla reptans, Galium palustre. Poa palustris, Galium palustre, Juncus effusus, Holcus lanatus, Agrostis capillaris, Briza media, Taraxacum officinale, Leucanthemum vulgare, Stellaria graminea, Echium russicum.
In sit: 6510* cu Artemisia austriaca, Salvia nemorosa, Achillea setacea, Galium humifusum, Botriochloa ischaemum, Eryngium campestre, Potentilla argentea, Medicago lupulina, Euphorbia cyparissias, Filipendula vulgaris, Asperula cynanchica, Sanguinea minor și foarte numeroase tufe de Adonis vernalis în prima asociație
- R 3420: Festuca valesiaca, Festuca pseudovina, Botriochloa ischaemum, Agropyron cristatum, Medicago falcata, Medicago lupulina, Medicago minima, Lotus corniculatus, Coronilla varia, Euphorbia nicaeensis, Euphorbia sequierana, Galium humifusum, Ceratocarpus arenarius.
Specii
invasive /
colonialiste
Carduus hamulosus, Euphorbia micaeensis, Convolvulus arvensis, Carduus nutans, Euphorbia agraria şi să realizeze o acoperire de sub 5% din suprafața totală
Structura
vegetației

Înălțimea medie
35-40(45) cm
Mozaicare
Acoperirea să fie sub 5% din suprafața totală.
Grosimea
stratului de
litieră
2.54 cm
Suprafață
fără vegetație
Să reprezinte maximum 5% din suprafața totală a habitatului, dar să nu existe suprafețe mai mari de 100 cm2
Caracteristici
edafice

Regimul
hidric
550 - 700 mm/an
Reacția
solului
4.56

Măsuri de management conservativ: Cele mai multe locuri în care creşte specia sunt rezervaţii naturale. Având în vedere că este o plantă bianuală, cel puţin unele fâneţe ar trebui cosite după maturarea seminţelor.
Habitatul Natura 2000 cu Echium russicum definit de speciile caracteristice  Poa pratensis și Festuca pratensis, și habitatul național definit de speciile Artemisia austriaca, Cynodon dactylon, Poa bulbosa, Poa angustifolia sunt rezultatul unui mod adecvat de conservare a acestora. În acest sens, principalul obiectiv al majorității măsurilor de management propuse este îmbunătățirea stării de conservare a habitatelor și a asociațiilor în care cohabitează specia Echium russicum, prin adoptarea urmãtoarelor mãsuri:. 
a) Cosirea tradițională, manuală, măsură menită să mențină o practică tradițională în siturile în care prin acest mod de utilizare a terenului s-au creat caracteristici cu importanță mare pentru conservare. Având în vedere existența speciei prioritare Echium russicum, se adoptã cosirea o dată pe an, la sfârșitul perioadei de maturare a fructelor;
b) Controlul speciilor invazive, inclusiv al celor lemnoase. Este o măsură care împiedică expansiunea speciilor invazive alohtone sau a celor lemnoase prin îndepărtarea manuală sau mecanică a acestora;
c) Controlul incendierilor de substanță uscată. Această măsură se va aplica doar cu aprobarea autorităților de mediu şi doar în cazuri speciale, ca ultimă alternativă şi sub un control riguros;
d) Interzicerea manevrării și depozitării oricăror substanțe chimice sau organice care pot induce succesiunea spre un alt tip de habitat și implicit dispariția speciei;
e) Păşunatul tradițional în acord cu practicile locale. Obiectivul principal al acestei măsuri îl constituie menținerea habitatului cu asociațiile favorabile speciei;
f) Reconstrucția habitatului prin păşunat. Această măsură este temporară și se aplică în lipsa cositului, până la aducerea habitatului în limitele care definesc starea favorabilă de conservare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem aici sa va ascultam opiniile. Va rugam sa comentati!