miercuri, 3 octombrie 2018

Situatia terenurilor


Utilizarea terenurilor


Suprafaţa terenului ce este inclus în Situl Stânca Tohani este utilizatã astfel-Anexa nr.1.1 Harta activitãţilor umane:

a) Fond forestier şi activitãţi conexe  

Fondul forestier din aceastã zonã este reprezentat de unitãţile amenajistice 144-147 din UP IV Ceptura, cu o suprafaţã totalã de 55,4 ha, fiind proprietate publică a statului administrată de Direcţia Silvică Prahova – Ocolul Silvic Verbila-Anexa nr.1.1 Hartã amenajament silvic OS Verbila.

Unitãţile amenajistice se suprapun parţial cu Situl Stânca Tohani, suprafaţa inclusã în aria naturalã protejatã fiind de 36,312 ha, reprezentând 73% din suprafaţa acesteia. Trebuie menţionat cã aceastã suprafaţã nu este în întregime împãduritã, aici regãsindu-se şi suprafeţe de stâncãrie şi pajişte, precum şi zone în care au fost realizate mici plantaţii de tufãrişuri.

Toate cele patru unităţi amenajistice prezintă următoarele caracteristici:

-         fac parte din fondul forestier proprietate publică a statului;

-         au ca administrator Ocolul Silvic Verbila;

-         tipul de pădure specific este de gorunet de stâncărie şi eroziune excesivă;

-         grupa funcţională este de pădure cu funcţie specială de protecţie;

-         categoria funcţională este de pădure situată pe stâncării, pe terenuri cu eroziune în adâncime, pe terenuri cu înclinare mai mare de 350;

-         tipul actual de pădure are caracter artificial de productivitate inferioară şi se încadrează în subunitatea de protecţie de păduri supuse regimului de conservare deosebită; aceste păduri sunt excluse de la reglementarea procesului de producţie lemnoasă;

-         în aceste amenajamente se fac numai intervenţii de igienizare, rărituri de arbori uscaţi, sau în curs de uscare, sau extrageri de arbori rupţi, doborâţi de vânt şi zăpadă, sau atacaţi de insecte.

-  unitãţile amenajistice au fost integral încadrate  în categoria VRC 4 – Suprafeţe forestiere care asigurã servicii de bazã în situaţii critice (ex.protecţia bazinelor hidrografice, controlul eroziunii), subcategoria VRC 4.2 – Pãduri critice pentru controlul procesului de eroziune.






Vedere spre plantatia artificiala de pin negru

b)Păşuni, fâneţe şi activităţi conexe

Suprafaţa aflatã în domeniul public al comunei Gura Vadului ocupă 12,219 hectare din suprafaţa Sitului Stânca Tohani, adicã 24,4%.

Activitãţile de pãşunat sunt sporadice şi fãrã continuitate în timp deoarece terenul este greu accesibil, se înregistreazã pãşunatul cu caprine şi rar cu bovine, cu numãr foarte mic de animale şi mai mult în vecinãtatea sitului, pe zonele cu pantã mai redusã. Aceastã activitate este realizatã de cãtre proprietarii din imediata vecinãtate a sitului. Nu se practicã cositul şi strângerea fânului.

c)Vânãtoare

Din punct de vedere al activitãţilor cinegetice, zona sitului face parte din fondul cinegetic 42 Malu Roşu administrat de Asociaţia Judeţeanã a Vânãtorilor şi Pescarilor Sportivi Prahova prin Clubul Vânãtorilor şi Pescarilor Sportivi Urlaţi. In zona sitului nu se înregistreazã activitãţi de vânãtoare deoarece în vecinãtate se gãseşte intravilanul construit al localitãţii.

d) Cariera de calcar şi activitãţi de exploatare

In limita sudicã a sitului este amplasatã o veche carierã de exploatare a calcarului, în prezent inactivã. Suprafaţa aferentã carierei este de 5990 mp şi este introdusã în intravilanul comunei Gura Vadului.

e)Proprietăţi private

Spre limita nord-vesticã a sitului se desfãşoarã o proprietate privatã în suprafaţã de 8700 mp, teren inclus în intravilanul localitãţii. Proprietarul practicã activitãţi de cosire a pajiştii şi deţine o construcţie de vacanţã situatã în afara perimetrului sitului.

f)Turism

Situl Stânca Tohani este amplasat chiar pe Drumul Vinului, proiect al Consiliului Judeţean Prahova de revigorare turistică a regiunii viticole a judeţului, localitatea Tohani fãcând parte din acest traseu. In perimetrul sitului nu se desfãşoarã activitãţi turistice organizate, sporadic se practicã lansãri cu parapanta de pe creasta de deasupra carierei.




Situaţia juridicã a terenurilor


 Din punct de vedere administrativ-teritorial terenul Sitului Stânca Tohani este împãrţit astfel:

-         14690 mp intravilan: domeniu public - 5990 mp şi proprietate privatã - 8700 mp;

-         485310 mp extravilan: domeniu public al comunei – 122190 mp şi proprietate publicã a statului – 363120 mp.

Fondul forestier reprezintă 17,7% din teritoriul comunei Gura Vadului, totalizând un număr de 77 hectare fond forestier. Din aceastã suprafaţã, 55,4 hectare sunt  grupate în unitãţile amenajistice 144-147 ce se suprapun parţial cu situl Natura 2000 Stânca Tohani, fiind proprietate publică a statului administrată de Direcţia Silvică Prahova – Ocolul Silvic Verbila. Suprafaţa fondului forestier inclus în situl Natura 2000 Stânca Tohani este de 36,312 ha, reprezentând 73% din suprafaţa sitului.


Administratori şi gestionari


Fondul forestier proprietate publicã a statului este administrat de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, prin Direcţia Silvicã Prahova-Ocolul Silvic Verbila.

Domeniul public al Comunei Gura Vadului este administrat de Consiliul Local al comunei, conform Legii nr.215/2001 republicatã, privind administraţia publicã localã.

În cursul anului 2011 APM Prahova a obţinut custodia Sitului Stânca Tohani, fapt stabilit prin încheierea Convenţiei de custodie nr.299/08.12.2011.


Infrastructură şi construcţii


Situl Stânca Tohani este amplasat lângă DJ 102D ce leagă satul Tohani de comuna Jugureni. Suprafaţa sitului nu este traversatã de obiective de infrastructurã cum ar fi drumuri sau reţele de utilitãţi publice. In unele puncte limita sud-esticã a sitului coborã pânã lângã DJ 102D.

Pe proprietatea privatã a dlui.Bãnicã Traian existã o construcţie de vacanţã situatã în afara perimetrului sitului. La sud de limita sitului exista o porţiune de intravilan în care se regãsesc case ale localnicilor din satul Tohani şi proprietãţile acestora.



Patrimoniu cultural


In perimetrul şi în imediata vecinãtate a Sitului Stânca Tohani nu existã obiective înregistrate în patrimoniul cultural.

În comuna Gura Vadului, există o bibliotecă publicã. O atracţie turistică și în același timp un patrimoniu cultural şi religios este Biserica cu hramul „ Intrarea în Biserică a Maicii Domnului", datată din anul 1816.

Un sit arheologic se gãseşte în satul Perşunari -Aşezări - Epoca Bronzului: sec.V î.Hr; sec.IX-X d.Hr., în punctul denumit "Drumul Budarilor". Monumentele memoriale sunt reprezentate de crucile de pomenire,  în număr de 3.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem aici sa va ascultam opiniile. Va rugam sa comentati!