Oportunitati si dezvoltare


1.MITURI DESPRE NATURA 2000

Se spune ca…
“Toate siturile Natura 2000 vor deveni rezervatii naturale”
De fapt…
Statele membre ale Uniunii Europene au libertatea de a alege mecanismele potrivite pentru gospodarirea unui sit. Desemnarea unei rezervatii naturale se face in conditii foarte strict reglementate de lege si pe baze stiintifice extrem de solide…nu orice zona naturala indeplineste toate conditiile pentru a fi declarata “rezervatie”.

Se spune ca…
“ Vom fi siliti sa intrerupem orice activitate intr-un sit de dragul conservarii naturii”
De fapt…
Conservarea naturii poate fi compatibila cu activitati umane bine administrate, cum ar fi turismul sau exploatarea padurilor. Restrictionarea sau intreruperea numitor activitati va fi rezultatul analizarii amanuntite a fiecarui caz in parte, din punctul de vedere al afectarii serioase a naturii din sit.

Se spune ca…
“Cei ce locuiesc in siturile Natura 2000 trebuie sa suporte costurile acestei protectii”
De fapt…
Statele membre UE evalueaza costurile de gospodarire a acestor zone iar Comisia Europeana stabileste schema de co-finantare a acestor costuri. Exista o serie de fonduri comunitare ce pot fi accesate cum ar fi cele structurale, masurile agro-mediu sau LIFE.

Se spune ca…
“Exista o lipsa de transparenta in procesul implementarii retelei Natura 2000”
De fapt…
Desemnarea siturilor Natura 2000, realizarea Planurilor de management si ale regulamentelor acestor arii protejate se fac obligatoriu prin consultare si dezbatere publica, lucru stipulat de legislatia nationala si internationala.



2. IDEI DE UTILIZARE A SITULUI IN FOLOSUL COMUNITATII
Natura 2000 este un aliat si nu un obstacol!
Totul porneste de la cunoasterea aprofundata a zonei protejate si a problemelor ce o ameninta, a punctelor sensibile si a solutiilor ce pot fi implementate. O data ce reusesti sa asiguri conservarea eficienta a naturii, te poti gandi si la potentialele beneficii…
Siturile Natura 2000 sunt un adevarat magnet pentru turistii din toata lumea pentru ca le ofera experienta observarii vietii salbatice, a realizarii unor activitati recreative.
Atentie insa…in cazul unui sit cu o suprafata mica cum este Stanca Tohani, turismul de masa va fi devastator! 

In prezent operatorii din turism incearca diversificarea ofertei prin gasirea de noi oportunitati, prin dezvoltarea unui turism alternativ. Siturile Natura 2000 sunt ideale pentru implementarea principiilor sanatoase ale turismului ecologic aflat in plina crestere. Grupurile mici de vizitatori, atent ghidate pe anumite trasee, sunt solutia ideala pentru siturile ce prezinta zone sensibile la prezenta umana. 

Cheia succesului in turismul durabil este o popularizare sustinuta a ariei protejate. Implicarea si sustinerea venite din partea administratiilor locale, a mass-mediei, a operatorilor ecnomici locali si regionali sunt primii pasi. Construirea centrelor de vizitare sau amenajarea punctelor de informare pentru vizitatori sunt cele mai utilizate metode de a oferi informatiile necesare, de a comercializa publicatii, vederi, suveniruri. Operatorii economici din domeniul viticulturii si vinificatiei, care primesc deja grupuri de turisti si organizeaza sesiuni de degustari, pot fi cei mai interesati de existenta unei arii protejate in zona. Ei pot pune la dispozitia vizitatorilor materiale informative simple de tipul hartilor sau pliantelor. Efortul ar fi minim, tinand cont ca un sit Natura 2000 inseamna mai multi turisti atrasi in zona. In plus, implicarea in actiuni destinate protectiei si conservarii sitului reprezinta un atuu urias pentru imaginea si publicitatea oricarei societati comerciale.

Birdwatching-ul (observarea pasarilor) si periplul fotografic sunt activitati recreationale foarte apreciate in restul Europei. Stanca Tohani beneficiaza atat de prezenta unor specii de pasari protejate cat, mai ales, de peisaje superbe si o perspectiva deosebita asupra intregii zone. Exista organizatii specializate in organizarea de sesiuni de birdwatching pentru amatori si ornitologi, o tagma de pasionati ai naturii foarte exclusivista. Arta de a observa natura este din ce in ce mai cautata, iar in occident exista mii de cluburi dedicate acesteia. In ultimii ani au inceput sa apara, timid, si in tara noastra, posibilitatile de dezvoltare fiind extrem de generoase.
Excursiile “botanice” sunt centrate pe observarea speciilor deosebite de plante. Sunt potrivite tuturor categoriilor de varsta si sunt un excelent instrument educational pentru scolari. 
Festivalurile, evenimentele culturale sau targurile avand in centrul manifestarilor omagierea naturii, sunt activitati traditionale in multe parti ale lumii. Aceste evenimente reprezinta excelente ocazii pentru reunirea comunitatilor locale, pentru celebrarea naturii si pentru cresterea publicitatii zonei. In Slovenia de exemplu se desfasoara anual “International Wild Flower Festival” (Festivalul international al florii salbatice), avand ca simbol un iris! Festivalul poate include activitati de genul concursurilor de muzica si poezie, competitii sportive sau de indemanare, expozitii cu vanzare a produselor traditionale, handmade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem aici sa va ascultam opiniile. Va rugam sa comentati!