miercuri, 3 octombrie 2018

Comunitati locale si factori interesati


Situl Stânca Tohani este amplasat în partea de est a judeţului Prahova, pe raza teritoriului administrativ al comunei Gura Vadului, comunitatea localã de aici fiind direct interesatã în existenţa ariei naturale protejate. Cel mai apropiat oraş este Mizil, factorii interesaţi în acest caz fiind în special persoane juridice cu activităţi de dezvoltare a agro-turismului în zonã.

In partea sudicã a sitului se desfãşoarã ample culturi de viţã-de-vie, satul Tohani fiind localizat  în zona viticolă Dealu Mare şi fiind situat pe „Drumul Vinului”, un proiect regional de dezvoltare turisticã, iniţiat de Consiliul Judeţean Prahova. Ca urmare, autoritãţile administraţiei publice locale şi operatorii din viticulturã şi vinificaţie sunt interesaţi în folosirea imaginii sitului pentru a mãri atractivitatea turisticã a zonei.


Există o singură proprietate privată în sit, teren inclus în intravilanul localităţii. In partea sud-esticã, de-a lungul limitei sitului se desfãşoarã construcţii şi terenuri aparţinând locuitorilor din comuna Gura Vadului. Prin documentaţia Planului Urbanistic General a comunei, reactualizatã şi avizatã, nu s-au propus modificãri ale limitei intravilanului în vecinãtatea sitului. Localnicii practicã pãşunatul cu capre, dar sporadic, cu numãr mic de animale şi numai pe pajiştea de la baza dealurilor. Existã practica cultivãrii migdalilor, în sistem familial, în scopul valorificãrii economice, zona fiind recunoscutã pe plan naţional pentru aceastã caracteristicã.

Fondul forestier din perimetrul sitului este administrat de Regia Naţională a Pădurilor -Romsilva, prin subunităţile sale din judeţul Prahova, Ocolul Silvic Verbila din cadrul Direcţiei Silvice Prahova. Autoritatea silvicã nu realizeazã exploatare în sit, ci dimpotrivã, a luat mãsuri pentru conservarea plantaţiilor de pin negru şi foioase diverse realizate pentru stabilizarea versanţilor.

Deşi în sit existã specii de interes cinegetic, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Prahova nu desfãşoarã activitãţi de vânãtoare din cauza existenţei gospodãriilor din vecinãtate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem aici sa va ascultam opiniile. Va rugam sa comentati!