joi, 4 octombrie 2018

Natural Networks of Places and People 2012


Proiectul  “Natural Networks of  Places and People 2012” al Gradinii Botanice din Bucuresti

Acest proiect se adresează cetăţenilor care locuiesc în apropierea unor situri Natura 2000 a căror protecţie şi conservare reprezintă o cerinţă a politicii de mediu a Uniunii Europene.
Este un proiect internaţional care s-a desfăşurat în anul 2012, în paralel, în mai multe ţări: România, Anglia, Olanda, Turcia, Bulgaria şi Macedonia.
Are drept scop informarea cetăţenilor asupra valorii naţionale şi europene a siturilor Natura 2000, iniţierea unor acţiuni de voluntariat, dedicate protecţiei şi conservării mediului, stimularea comunicării dintre cetăţeni şi factorii de decizie responsabili de conservarea acestor arii protejate semnificative pentru patrimoniul natural al Europei.
În România proiectul este derulat de Gradina Botanica “Dimitrie Brandza” a Universitatii din Bucuresti si implica direct comunităţile locale din preajma a trei importante situri Natura 2000 din România: Fântâniţa-Murfatlar, Stânca Tohani, Parcul Natural Bucegi – Poiana Stânii Regale.
Pentru situl Natura 2000 Stanca Tohani lansarea proiectului a avut loc in data de 07.06.2012, fiind prezentate cele mai importante aspecte ce caracterizeaza aria protejata, dar mai ales speciile de plante deosebite ce cresc aici. Prezentarile au fost sustinute de catre dna.prof.dr.Anca Sarbu, dna.conf.dr.Paulina Anastasiu si biolog Anca Monica Paraschiv.

Grupul de voluntari din com.Gura Vadului este format din adulti si copii, dar s-au alaturat actiunilor din proiect si alti copii, de diferite varste, interesati de natura.
La deschiderea proiectului dar si la iesirile din teren au participat si reprezentanti ai APM Prahova, toata lumea avand de invatat multe lucruri despre viata plantelor si cum pot fi ocrotite acestea.
Proiectul are o puternica latura educativa, urmarind sa instruiasca voluntarii in modul de recunoastere a plantelor rare, ocrotite, in observarea acestora, localizarea lor cu GPS-ul, cu alte cuvinte in derularea unui intreg proces de monitorizare. Au fost identificate si localizate mai multe exemplare de Echium russicum (capul-sarpelui), specia de plante pentru care a fost declarat situl. Aceasta satisfactie a revenit copiilor, cei mai entuziasti participanti la aceste actiuni.
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem aici sa va ascultam opiniile. Va rugam sa comentati!