Descrierea ariei naturale protejate


Denumirea sitului: Stânca Tohani

Codul sitului: ROSCI0235

Suprafaţa: 50 ha

Regiunea: Regiunea de Dezvoltare 3 Sud – Muntenia

Regiunea biogeograficã: continentalã

Judeţul: Prahova

Locaţie: comuna Gura Vadului, sat Tohani, teren intravilan şi extravilan

Coordonatele sitului: N 45o4'9" şi E 26o26'7"

Obiective de conservare: Habitate cod 40AO*, 6240*, 6250*, 6510

                                  Specii de plante – Echium russicum



In anul 2007 zona a fost inclusã în Reţeaua ecologicã europeanã Natura 2000, devenind sit de importanţã comunitarã. Situl de importanţă comunitară este definit ca situl/aria care, în regiunea sau în regiunile biogeografice în care există, contribuie semnificativ la menţinerea ori restaurarea la o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale prevăzute în anexa nr. 2 sau a speciilor de interes comunitar prevăzute în anexa nr. 3 la OUG nr.57/2007 şi care contribuie semnificativ la coerenţa reţelei "Natura 2000" şi/sau contribuie semnificativ la menţinerea diversităţii biologice în regiunea ori regiunile biogeografice respective.


Situl Stânca Tohani face parte în proporţie de  73% din fondul forestier naţional, proprietate publică a statului, administrată de Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, prin subunităţile sale din judeţul Prahova, Ocolul Silvic Verbila din cadrul Direcţiei Silvice Prahova. Restul terenului se regăseşte în domeniul public al Comunei Gura Vadului – 25,6 % şi în proporţie mult mai micã în proprietate privatã – 1,8 %. 
Peisajul

Dealurile Tohanilor, situate între Văile Cepturei şi Pietroasele, includ şi culmile stâncoase ale Dealurilor Duşmãneasa şi Strehanu.
Situl Stânca Tohani reprezintă, în fapt, o succesiune de martori de eroziune cu aspect stâncos şi profil asimetric, ce se defăşoară de la NV la SE, pe o suprafaţă de 50 ha. Vârfurile înguste şi ascuţite, se suprapun unor aflorimente calcaroase şi sunt separate prin înşeuări largi, modelate în roci mai puţin rezistente la eroziune-gresii, argile, nisipuri. Toponimic, această suită interesantă de culmi este cunoscută pe plan local sub denumirea de Dealul Strehanu, cu o dezvoltare verticală de cca. 110 m între cel mai înalt vârf, de 417 m, şi albia pâraielor limitrofe, situată la 305 m. Peisajul din zona sitului a fost alterat prin realizarea plantaţiei de pin negru şi de tufãrişuri, de cãtre silvicultori, cu scopul stabilizãrii grohotişurilor, în condiţiile în care zona este caracterizatã de prezenţa pajiştilor. Culmea cu stânci calcaroase vizibile, expuse, prezintã asemãnare cu formele existente în zona montanã, dar şi cu peisajele din Dobrogea.

 
Versantul nordic cu grohotis
Creasta stancoasa
Vedere de pe culme spre zona viticola

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem aici sa va ascultam opiniile. Va rugam sa comentati!